Søren Bøgh

Jeg har i forbindelse med forelœsninger på Kunstakademiets Arkitektskole og på DTU taget de studerende med på ekskursioner til Højbjerg Vang for at anskueliggøre, hvad forskellen er på ligegyldighed og eftertœnksomhed og talent.

Bebyggelsen på Højbjerg Vang 27 til 66 er tegnet af arkitekten Palle Suenson og opført i årene 1976/77. Den består af 27 kœdehuse i gule blødstrøgne mursten med gule tegl på taget.

Når man ankommer til bebyggelsen, passerer man først et af tidens vildtvoksende parcelhuskvarterer med store svulstige præfabrikerede typehuse på alt for små grunde, opført med forskelligfarvede moderne mursten og tunge betontagsten i røde farver. Sindet falder dog til ro ved ankomsten til nr. 27 og 34, for her begynder eventyret med de 27 kœdehuse.

Bebyggelsen består af en række huse direkte til Rude Skov samt en række, der buer sig om den lille grønning. De enkelte huse er bygget i vinkel så de danner et intimt gårdhavemiljø med udsigt til skov eller grønning og adskilt af en brandmur afdækket med gule tegl. De store vinduespartier med det grønne træværk danner sammen med de lyse mursten og indgangspartiernes glas, lethed og transparens. Tagene har alle en forholdsvis lav hældning og stort udhæng. De enkelte tagsten, der danner tagfladens helhed, er med sin patinering med til at give hele bebyggelsen sit særlige udtryk. Det skulle ikke undre, om arkitekten har ladet sig inspirere af Jørn Utzons "Kingohusene" i Helsingør eller Terrassehusene i Fredensborg.

Overalt, hvor man færdes i bebyggelsen, fornemmes en fredfyldt stemning baseret på en velovervejet og let gennemskuelig arkitekturopfattelse blandt andet ved brug af de gule mursten. Beplantningen er udført med skyldig hensyn til stedets særlige kontekst.

Beboere har en stor del af æren for, at her fortsat er rart at være. Gennem årene er bebyggelsen vedligeholdt og fornyet med stor ærbødighed og veneration for det oprindelige anlægs særlige karakter og for områdets særlige beliggenhed.

Bebyggelsens er placeret i et af Danmarks mest naturskønne områder, lige op til Søllerød Naturpark og Rude Skov. Tænk, hvor godt det er, at bygherren valgte en arkitekt med talent og blik for stedets ganske særlige landskabelige omgivelser.


Søren Bøgh arkitekt MAA
Fredensborg den 27. juni 2012.